Dirk thienpont
Geboren in 1971, groeide ik op in de schaduw van een uitdagende omgeving. Mijn jeugd kenmerkte zich door een alleenstaande moeder met psychische problemen, een alcohol- en medicijnverslaving, en talloze verblijven in instellingen. Te midden van deze tumultueuze omstandigheden ontbrak de ruimte om werkelijk kind te zijn; spelen werd ingewisseld voor overleven. Mijn leerschool vond niet plaats in klaslokalen, maar op straat, waar ik als jonge zwerver waardevolle lessen putte uit mijn ervaringen. Creativiteit werd een noodzaak.
De nasleep van mijn jeugdjaren bracht me niet alleen in aanraking met ADD en posttraumatische stress, maar leidde ook tot een depressie en een worsteling met diverse verslavingen. Van overlevende zwerver transformeerde ik uiteindelijk tot een spelende reiziger.
Om te ontsnappen aan de gevangenis van mijn verleden en de rol van slachtoffer, nam ik resoluut de beslissing om volledige verantwoordelijkheid te nemen voor mijn leven. Gedurende twintig jaar benaderde ik vrijwel elke vorm van therapie. Creatieve en psychotherapie, opstellingen, lichaamswerk, trauma- en regressietherapie, schilderen, tekenen, muziek spelen, en een verblijf van 2,5 jaar in India vormden slechts een fractie van mijn tocht naar zelfontplooiing.
India werd een tweede thuis, waar ik twee bijzondere mensen ontmoette. Samen sloten we onszelf een maand lang op en gingen een kunstzinnige en speelse dialoog aan. Lachen, huilen en verwonderd zijn over de versterkende dynamiek van samen kleur bekennen stonden centraal in onze creatieve reis.
Deze ervaring nam ik mee op mijn missie om met straatkinderen en kinderen uit dichtbevolkte sloppenwijken te schilderen in het kader van mijn project 'A heART for India'. De kunstwerken werden uitgewisseld met kinderen in het prachtige Gent, die aan de Academie voor Beeldende Kunst studeerden, waar ik zelf experimentele schilderkunst verkende.
Dit bovenstaande verhaal heeft me geleerd dat iedereen die durft te spelen, ook de mogelijkheid heeft om te schilderen.